2023, Allgemein, Anma / Gedenken, Semra-Ertan-Platz

St. Pauli için bir Semra-Ertan-Meydanı

20.5.2023 – Semra Ertan’ın 41. ölüm yıldönümü anısına

(deutsch) (türkçe) (english) (download pdf)

St. Pauli’de bir Semra-Ertan-Meydanı bulunmasının zamanı geldi! Ölümünün 41. yıldönümünde Semra Ertan’ı anıyor; şair, aktivist ve işçi olan bu değerli insanın adının bir meydana verilmesini talep ediyoruz.


Semra Ertan, bundan 41 yıl önce Almanya’da göçmenlere, mültecilere ve ötekileştirilmiş insanlara karşı olan ırkçılığa öfke duyuyordu. „Misafir işçi“ olarak adlandırılan bir ailenin çocuğu olarak, o da işgücü piyasasında ve günlük yaşamda dışlanma ve değersizleştirilmeye maruz kaldı. Semra Ertan, göçmen işçilerin insanlık dışı çalışma koşullarına ve tanınmamalarına karşı mücadelede öncü bir aktivistti. Onun sesi, kolektif hafızaya ait olması gereken birçok direniş öyküsünü, biyografiyi ve özlemi temsil ediyor.

Semra Ertan, bu kuşağın kolektif deneyimlerini şiirin evrensel diline çevirdi.350’nin üzerinde şiir yazdı. Bazıları sağlığında antolojilerde yayımlandı ama „Benim Adım Yabancı“ adlı şiir kitabı ancak ölümünden 38 yıl sonra, 2020’de okuyucuyla buluştu. Semra Ertan, yaygınlaşan ırkçılığı ve ayrımcılığı protesto etti. Kamuoyunu uyandırmak için 26 Mayıs 1982’de 25 yaşındayken Simon-von-Utrecht-Straße / Detlev-Bremer-Straße kavşağında (St. Pauli, Hamburg) kendini yaktı. „Almanlar utanmalı… Ve benim ölümümü düşünmeliler.“

Semra Ertan’ın anısını, şiirsel çalışmalarını ve mücadelesini canlı tutmak ve şehrin nezdinde görünür ve duyulur kılmak amacıyla 20 Mayıs Cumartesi günü bir anma etkinliği gerçekleştirilecek.

Anma etkinliğinin de bir mekâna ihtiyacı var.
Semra Ertan Hamburg tarihinin bir parçasıdır. St. Pauli’de bir Semra Ertan Meydanı talep ediyoruz: Semra Ertan’ı hatırlayabileceğimiz bir anma yeri. Ayrımcılığı unutmak; ırkçı, antisemitik ve sağcı şiddete direnmek ve dayanışma içinde birlikte yaşamayı öğrenmek için bir alan.

20.05.2023 tarihinde saat 15.00’te Simon-von-Utrecht-Straße / Detlev-Bremer-Straße kavşağında buluşarak geçici anma plaketine çiçek bırakacağız. Daha sonra Semra Ertan’ın şiirlerini okumak ve şehirdeki ırkçılık karşıtı mücadelelerin görünürlüğünün önemi hakkında fikir alışverişinde bulunmak üzere Arrivati Park’ta bir araya geleceğiz.

Hatırlamak mücadele etmektir.
Çok yönlü bir hatırlama kültürü için.

Semra Ertan’ı Anma İnisiyatifi, Nisan 2023

2 Gedanken zu „St. Pauli için bir Semra-Ertan-Meydanı“

Kommentare sind geschlossen.